CARA2 PENYEDIAAN (SAMA UNTUK
PURPLE/KUNING):
1) BASUH 100GM KOLAGEN MENTAH, RAMAS2 SEPERTI BASUH BERAS 5-6 KALI (UNTUK MEMBUANG HABLUR GARAM)
2) Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman DENGAN AIR YG
BANYAK DAlam BEKAS YANG BESAR SUPAYA
COLAGEN SENANG MENGEMBANG (JANGAN rENDAM TERLALU LAMA NANTI NUTRISINYA
BERKURANGAN) DLM 6-8 JAM DAH OK.
3) Buang air rendaman
tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4) MASUKKAN 3-4 HELAI
DAUN PANDAN DAN 2.5 liter air kosong ke dalam periuk DAN Masak dengan api yang SEDERHANA
SELAMA30-45 minit.
5) Kacau SELALU sehingga
hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu, MADU atau ginsenG
6) SETELAH IANYA PEKAT
TUANGKAN KEDALAM BEKAS YANG TAHAN PANAS (JANGAN DIBIARKAN SEJUK DIDALAM PERIUK KERANA
IA AKAN BERKERAK). Biarkan ia sejuk
sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
7)
100gm
itu tadi boleh makan
untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria. jika dimasak tanpa gula lebihan yang didalam
periuk tadi kaup dan SIMPAN DIDALAM BEKAS BERANSINGAN SUPAYA boleh dijadikan
sebagai masker (sangat bagus utk kulit terbakar atau jerawat)
No comments:
Post a Comment